Събитие на „Европа директно“ Смолян с училището на 15.11.2018 г.

На 15.11.2018 г. учениците от пети, шести и седми клас посетиха РБ „Николай Вранчев“, РИМ „Стою Шишков“ и Художествената галерия по покана на „Европа директно“ Смолян.

В рамките на съвместния проект на Областна администрация – Смолян и културни институции в града „Европейска културна съкровищница. Европа и Смолян заедно“ на 14 и 15 ноември от 15.00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян   се проведе инициативата „Четем родопски легенди и предания“. Идеята се реализира като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Приоритет 2: „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.
Целта на инициативата е утвърждаване на значението на родопските легенди и предания като български културни ценности с принос в европейската съкровищница.
Екип от музейни експерти е направил подбор на два тематични текста, чийто корени са в епохата на древните траки – легендите за „Орфей и Евридика“ и за смолянските езера. В партньорство с Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, чието участие се изразява в артистичен прочит на преданията.

След това в инициативата  се включиха и учениците с прочит на легендата за Орфей и Евридика.

По проекта е изработен сценичен костюм от тракийската епоха в работилница „Бъдъмба“ – Варна. 

Учениците се представиха блестящо на викторината, подготвена от „Европа директно“ Смолян и изпяха химна на Европа.

Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *